Blog Details

Blog Image

Ergoterapi nedir?


Ergoterapi nedir?



Günümüzde birçok mecrada gördüğümüz ve sosyal hayatımızda mutlaka duyduğumuz ergoterapi, başta ruhsal bozukluklar olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde, kişinin yaşam kalitesini artırmak, sosyal hayata katılımını ve kişisel bağımsızlığını sağlamak amacıyla kullanılan bir terapi türüdür.

Kendinize en uygun ve yakın doktoru bulmak için doktor bulma aracımızdan ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Ergoterapi nedir?

Ergoterapi, sağlığı ve refahı teşvik etmeyi amaçlayan ve otizm, epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi zihinsel bozukluklar başta olmak üzere bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılan müşteri merkezli bir sağlık mesleğidir.

Temel amacı, bir kişinin yaşam kalitesini artırmak ve sosyal hayata katılmasını sağlamaktır. Ergoterapi, zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel ve duygusal alanlarda zorlukları olan kişilere, özel terapötik ihtiyaçları olan kişilere, dil gelişimi sorunları nedeniyle konuşma güçlüğü çeken kişilere ve uyum sağlamayı zorlaştıran davranış sorunları olan kişilere uygulanır. Ergoterapi her yaştan insana uygulanabilir.

Ergoterapistler (Uğraşı terapistleri), bu sorunları olan kişilerin ihtiyaç duyulan, istenen veya bir dizi insan tarafından beklenen faaliyetleri gerçekleştirme becerilerini kazanmalarına veya geliştirmelerine yardımcı olmak için insanlarla ve topluluklarla birlikte çalışır. . Bu tür çalışmalarda ergoterapistler genellikle mesleklerini değiştirerek veya çevrelerini değiştirerek insanların terapötik süreçlerini hızlandırmaya çalışırlar. Ergoterapi kişi merkezli bir sağlık mesleği olduğundan, ergoterapistler bireyler, gruplar veya topluluklarla çalışmak için gerekli bilgi, birikim ve deneyime sahip olmalıdır. Üniversitelerdeki ergoterapi eğitimi de tıp, sosyal davranış, psikoloji, psikososyal çalışmalar ve ergoterapi alanlarında kapsamlı bir eğitim vermeyi hedeflemelidir.

Ergoterapistler, fiziksel dezavantajları ne olursa olsun, her ne sebeple veya koşulda olursa olsun sosyal katılımdan dışlanmış veya kısıtlanmış kişilerle de çalışırlar. Bu nedenlerden biri, sosyal ve kültürel azınlık gruplarının destekçileri olmaları veya bu gruplardan biriyle doğrudan ilgili olmaları olabilir.

İyi sonuçlar elde etmek için, insanlar ergoterapi sürecine aktif olarak dahil edilmelidir. Ergoterapi, danışan merkezli bir sağlık mesleği olduğundan, terapi sonrasında görülen sonuçlar değişiklik gösterebilir. Terapiden sonra, aktivite performansının ve aktivitelere katılımın artmasından duyulan memnuniyet ölçülür.

Ergoterapinin bir sağlık mesleği olarak konumlandırıldığı ve uygulandığı ülkelerde, ergoterapist olarak çalışan kişilerin mesleğe özgü gerekli konuları düzenleyen bir üniversite eğitimine sahip olmaları beklenir.

Ergoterapi eğitimi veren üniversiteler hangileridir?

Ergoterapi bölümleri Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başlıyor ancak önemi giderek daha fazla anlaşılıyor. Türkiye'de ilk olarak Hacettepe Üniversitesi'nde eğitime başlandı ve önemi anlaşıldıktan sonra çeşitli üniversiteler hızla bu bölümleri açmaya başladı. Bu sayının gelecekte de hızla artması bekleniyor. Henüz gelişmekte olması, Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir meslek olması ve önü açık bir meslek olarak görülmesi, üniversite sınavlarına hazırlanan ve bir sağlık bölümünde okumak isteyen öğrenciler için çok iyi bir seçenek haline getirmektedir.

Ergoterapi Bölümü mezunu olarak ergoterapist unvanı almak için gereken eğitim süresi dört yıl olup, bölüm üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlıdır.
Ergoterapi bölümünde hangi dersler alınır.
Üniversitede ergoterapi eğitimi çok önemlidir. Ergoterapistler insanlarla birebir iletişim kurdukları ve danışanlara özel terapiler sağladıkları için mezun olduktan sonra ergoterapist olanların birçok konuda eğitim almaları beklenir. Bu nedenle ergoterapi öğrencilerinin aldığı eğitim temel bilim, uzmanlık bilimi ve uygulamalı dersler olarak ayrılır. Pratik eğitim kursları da öğrencilerin deneyim kazanması için önemlidir.

- Büyüme ve gelişme
- Ergoterapi için Özel Anatomi
- Sağlık politikası
- Sağlık Sosyolojisi
- İş ve uğraşı terapisine giriş
- Temel anatomi
- Mesleki terapi teorisi
- Hareket analizi ve biyomekanik
- Koruyucu ergoterapi ve çevresel düzenleme
- Toplum temelli rehabilitasyon
- Mesleki terapide duyusal entegrasyon
- Ergoterapide müzik terapisi
dersler, öğrencileri meslek hayatına hazırlamak için verilen hazırlık dersleridir.

Ergoterapinin mesleki alanları nelerdir?

- Psikiyatrik rehabilitasyon
- El rehabilitasyonu
- Mesleki rehabilitasyon
- Toplum temelli rehabilitasyon
- Onkolojik rehabilitasyon
- Bilişsel rehabilitasyon
- Engellilik
- Yardımcı teknoloji
- Geriatrik rehabilitasyon
- Nörolojik rehabilitasyon
- Pediatrik rehabilitasyon... vs.

Ergoterapistler nerede çalışabilir?

Ergoterapistler bir ergoterapi işyerinin bulunduğu her yerde çalışabilir, bu nedenle çok çeşitli işyerleri ve çalışma grupları vardır. İşyerleri arasında hastaneler, klinikler, huzurevleri, gündüz ve yatılı rehabilitasyon merkezleri, halk sağlığı ve iş sağlığı merkezleri, evde bakım programları, özel okullar, adli kurumlar, endüstri ve özel sektör bulunmaktadır. Ergoterapistlerin çoğunluğu özel olarak eğitimci ve danışman olarak çalışmaktadır.

Ergoterapistler nasıl çalışır?


1- Değerlendirme:
Ergoterapi sürecinin ilk aşaması, ergoterapistlerin birkaç kez tekrarlayabileceği değerlendirmedir. Bu çok önemli bir adımdır. Ergoterapi süreci bu aşamaya dayanır.

Bu aşamada ergoterapist, birlikte çalıştığı kişi veya grupla birlikte çalışarak kişinin kişisel ve çevresel yeteneklerini incelemenin yanı sıra kişinin günlük yaşamında karşılaştığı sorunlara da bakar.

Değerlendirme aşamasında ergoterapist standart prosedürleri uygular, bazı ortamlarda görüşmeler ve gözlemler sonucunda elde edilen bilgileri gözden geçirir ve ergoterapi sürecinin birlikte yürütüldüğü kişilerin hayatlarındaki kilit kişilerle görüşmeler yapar.

2- Planlama:
Ergoterapist, değerlendirme aşamasında elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kısa ve uzun vadede gerçekleştirilecek tedavinin hedeflerini belirleyerek planlamaya temel oluşturur. Bunu yaparken kişinin yaşam tarzını, toplumdaki rolünü, tercihlerini, vazgeçemediği alışkanlıklarını, gelişim evresini ve yaşam ortamını dikkate alır.

3- Müdahale:
Müdahale aşamasında ergoterapist iyi sonuçlar elde etmek için kişi merkezli bir şekilde çalışmalı ve bir önceki aşamada gözlemlenen çevre ile uyumlu müdahaleler yapmalıdır. Bu müdahaleler ergoterapinin hedeflerine ulaşmak için yapılan müdahalelerdir. Öncelik, kişinin günlük yaşamdaki performansını geliştirmek ve kişinin sıklıkla girdiği iş, sosyal ve yaşam ortamına adaptasyonunu artırmaktır. Bunu başarmak için ergoterapistler yeni beceriler öğretir ve ekipman kullanır. Bu cihazlar kişisel bakımı kolaylaştırır, kişinin çevresindeki engelleri kaldırır ve genellikle kişinin stresini azaltmaya yardımcı olur.

4- İşbirliği: 
Ergoterapi sürecinde ekip çalışması çok önemli bir yer tutar. Bu ekip çalışmasında, daha kolay ve daha iyi sonuçlar elde etmek için kişinin ailesi, kişinin hayatındaki diğer önemli kişiler, diğer sağlık profesyonelleri, bakıcılar, gönüllüler vb. ile her zaman işbirliği ve koordinasyon içinde olmak çok önemlidir. Bu, ergoterapi sürecinde bütünsel bir yaklaşımın gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Terapötik süreçteki en önemli nokta, hastanın kısa bir süreliğine de olsa hastalığını unutmasıdır. Çünkü hastanın bağımsızlığı hastalığı unutmasına yol açar. Ergoterapi yaklaşımlarına örnekler:
- Görme engelli veya görme sorunları olan kişiler için özel ergoterapi eğitimi verilmekte ve ortam bireye uygun şekilde değiştirilmektedir.
- Zihinsel engelli kişiler için daha bağımsız olmalarına yardımcı olacak ve sosyal aktivitelere katılımlarını sağlayacak aktiviteler sağlanır.
- Romatizmal rahatsızlıkları olan kişiler için eklemlerin korunmasına yönelik eğitimler verilmeli, kişinin yaşadığı ortamdaki engellerin kaldırılmasına yönelik ergonomik düzenlemeler yapılmalı ve bazı hareket teknikleri öğretilmeli ve uygulanmalıdır.
- Nörolojik bozukluğu olan kişiler için bilişsel ve fiziksel işlevselliği geliştirmek için özel teknikler uygulanmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ergoterapi bölümüyle ilgili sıkça sorulan soruları buradan inceleyebilirsiniz.

Ergoterapi nedir ne iş yapar?

Ergoterapistler, bireylerin ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları ve bekledikleri faaliyetleri gerçekleştirme becerilerini geliştirerek insanların katılımını kolaylaştıran faaliyetler ve ortamlar düzenlemeye yönelik araştırmalar yürütürler.

Ergoterapi nedir nasıl yapılır?

Ergoterapi, insanların ilgi ve ihtiyaçlarını günlük yaşamlarına entegre ederek günlük aktivitelerini arzu edilen bir düzeye çıkarmayı amaçlar. Ergoterapi gören kişilere, belirli cihaz ve ekipmanların yardımıyla ihtiyaçlarını karşılama fırsatı verilir.

Ergoterapi ne kadar maaş alır?

Ergoterapist 2024 yılında ortalama 104.700 TL maaş alıyor. 

Ergoterapi kimler yapar?

Ergoterapistlik mesleği ülkemizde çok yaygın meslek dallarından biri değildir, ancak üniversitelerin Sağlık Fakültelerine bağlı Ergoterapi bölümlerinden mezun olan kişiler Ergoterapist olabilir.