Blog Details
- Anasayfa
- Blog Details
29
Oca
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Nedir?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?
Fizyoterapi ve rehabilitasyon; kaza, travma ve doğuştan gelen hastalıkların neden olduğu fonksiyonel bozuklukları ve eksiklikleri tedavi etmek için çeşitli yöntemler kullanan, kişilerin günlük yaşamlarında kolaylıkla hareket etmelerini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon, kemik ve kasla ilgili bir dizi durumu tedavi etmek için kullanılır, ancak tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişir. Fizyoterapi; radyoterapi, ısı terapisi, egzersiz terapisi, elektrik akımı terapisi, sıcak ve soğuk terapi ve fiziksel ilaç tedavisini içerir. Rehabilitasyon kelimesi onarım, yerine koyma ve iyileştirme anlamlarını taşımaktadır. Fizyoterapi ile birlikte yürütülen rehabilitasyon çalışmalarının amacı hastanın fizyolojik, sosyal, zihinsel ve mesleki bağımsızlığını korumaktır.
Fizyoterapi ve rehabilitasyonun çeşitli yöntemleri vardır.
Termoterapi (ısı kullanılarak yapılan tedavi) ultrason, kısa dalgalar, mikrodalgalar, lazerler, sıcak paketler, helioterapi (güneş ışığı kullanılarak yapılan tedavi), parafin banyoları ve kızılötesi radyasyon kullanır. Kriyoterapi olarak bilinen soğuk terapide soğuk paketler, kompresler, soğutma spreyleri, buz masajı ve buz torbaları kullanılır. Jakuziler, kaplıcalar ve jet banyoları kullanılarak yapılan hidroterapi başka bir tedavi şekli iken, doğru ve alternatif akım kullanılarak yapılan elektroterapi de başka bir fizyoterapi ve rehabilitasyon şeklidir. İlaç tedavisi, mekanik yöntemlerle tedavi (masaj, manuel terapi, traksiyon vb.) ve egzersiz terapisi de kullanılmaktadır.
Kendinize en yakın ve ihtiyaçlarınıza en uygun doktoru bulmak için doktor listeleme aracımızdan ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Hastalıklara Bakar?
Ağrı problemleri
Boyun, sırt, bel, bacaklar ve dizler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemindeki ağrılar fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilir. Hastalık veya travmaya bağlı doku hasarının neden olduğu akut ağrı bu birimin uzmanlık alanıdır. Nörolojik veya psikolojik olarak devam eden kronik ağrılar ise uzun süreli bir tedavi sürecine girer.
Spor yaralanmaları
Spor sırasında meydana gelen kas yaralanmaları, menisküs yaralanmaları, kırıklar ve diğer yaralanmalar cerrahi olarak tedavi edilebilir veya fizyoterapi ve rehabilitasyon ile iyileştirilebilir. Ameliyat gerekiyorsa, sonrasında fizyoterapi önemlidir. Sorunlu bölgenin eski sağlığına kavuşması için egzersizlerin tıbbi gözetim altında yapılması ve aksatılmaması gerekir.
Parkinson hastalığı
Parkinson hastalığı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır ve dopamin hücrelerindeki azalmadan kaynaklanır. Nörolog gözetiminde kullanılan ilaç tedavisine ek olarak hastaların düzenli egzersiz yapması gerekir. El titremesi, yürüme zorluğu ve konuşma güçlüğü gibi belirtileri olan hastalığa uygulanan fizyoterapi ve rehabilitasyon ile hastanın hareket kabiliyetinin ve yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir.
Romatizmal Hastalıklar
Romatizma, kas, eklem ve kemiklerde hissedilen ağrı ve sızıları tanımlamak için kullanılır, ancak tek bir hastalık değildir. Yüzlerce romatizmal hastalık vardır. Enflamatuar ve enflamatuar olmayan romatizmal hastalıklar arasında osteoporoz, romatoid artrit, kalkaneal spurs, tenisçi ve golfçü dirseği, kalsifik tendinit, kalsinozis, omuz sıkışma sendromu, omuz kas yırtıkları, yumuşak doku romatizması, gut, Akdeniz ateşi, bağ dokusu hastalığı, romatoid artrit, akut romatoid artrit ve diğer birçok durum yer alır . Şişlik, eklemleri kullanmada zorluk, sürekli ağrı, ısı artışı ve kızarıklık romatizmal hastalıkların belirtilerinden bazılarıdır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak ilaç tedavisi kullanılmakta ve birçok romatizmal hastalık fizyoterapi ve rehabilitasyon ile tedavi edilmektedir.
İnme
Beyin damarlarının hasar görmesi sonucu ortaya çıkan inmelerde, hastaların vücudun belirli bölgelerinde hareket kısıtlılığı olur. Fizyoterapi ve rehabilitasyon, hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak, hastanın kendi ihtiyaçlarını karşılamasını ve sosyal hayata dönmesini sağlamak için önemli tedavilerdir.
Kırıklar
Burkulmalar, kırıklar ve çıkıklar hastalarda çeşitli şikayetlere neden olabilir. Hareketsizlik, şişlik, ağrı ve morarma gibi belirtilerin ardından yaralı bölge bandajla ya da bazen cerrahi olarak tedavi edilebilir. Yaralanan bölgenin bu şekillerde tedavi edilmesinden sonra fizyoterapi ve rehabilitasyon gerekmektedir. Uzun süre hareket ettirilmeyen bölgelerde kas güçsüzlüğü ve zayıflaması oluşur, bu nedenle hastaların eski sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olmak için egzersizler ve farklı yöntemler kullanılır.
Servikal ve lomber herniasyon
Omurlar arasındaki disklerin bütünlüğü kaybolduğunda fıtık oluşur. Boyun ve bel bölgesindeki fıtıklar yanlış hareket, travma, kazalar, kireçlenme veya stres nedeniyle oluşabilir. Bel fıtığının diğer nedenleri arasında yaşlanmaya bağlı kemik bozulması, aşırı kilo alımı ve hamilelik sayılabilir. Fıtık tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra fizyoterapi ve rehabilitasyon da kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemler hastalığın seviyesine bağlıdır. İlerlemiş fıtıklar cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Lenfödem
Lenfödem, lenfatik sistemin işlev bozukluğu sonucu lenfatik sıvının dokularda anormal şekilde biriktiği doğuştan (birincil) veya edinilmiş (ikincil) bir durumdur. Bu durumda manuel lenfatik drenaj, fizyoterapi ve rehabilitasyon tıbbının diğer uygulama alanlarından biridir. Manuel lenfatik drenaj, sıvı akışını kaybetmiş olan lenfatik yolları aktive ederek lenfatik akışı yeniden sağlar. Daha sonra bir bandaj uygulanır. Gerekirse bir kompresyon giysisi giyilebilir. Manuel lenfatik drenaj klasik masaj ile karıştırılmamalıdır. Bu drenajın kendine özgü uygulama teknikleri vardır ve bu alanda eğitim almış bir fizyoterapist tarafından uygulanmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü ile ilgili merak edilenleri ve sıkça sorulan soruları buradan inceleyebilirsiniz.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon Bölümü neye bakar?
Kas-iskelet, sinir veya kardiyovasküler sistemlerin fiziksel ve fonksiyonel bozukluklarının teşhis ve tedavi alanına fizyoterapi ve rehabilitasyon denir.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon okuyanlara ne denir?
Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden mezun olabilmek ve 'fizyoterapist' unvanını alabilmek için öğrencilerin 240 AKTS'yi tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca bir yaz stajı zorunludur.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kimlere uygulanır?
Kaslarını güçlendirmesi gereken hastalar bunu aktif egzersiz yoluyla yapabilirler. Egzersiz tedavisi, eklem hareketini kısıtlayan hastalıklar ve felç dahil olmak üzere kasları, eklemleri ve tendonları etkileyen tüm hastalıklarda yaygın olarak kullanılır.
Fizik ve rehabilitasyon Bölümü Nedir?
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunları yaralanmalar, hastalar, doğuştan gelen rahatsızlıklar, kas sistemi rahatsızlıkları, eklem rahatsızlıkları ve eklem rahatsızlığı olan kişilerle karşılaşmaktadır.